Ugrás a tartalomra
INGYENES SZÁLLÍTÁS 25.000 FT FELETT!!!
Boltunk Szeptember 21-én, szombaton zárva lesz.

Blog

Szövetségesek, akik túlnőttek a hőseiken

Péter Tóth-Czere 16 Sep 2024

A hősök és szupergonoszok világában számtalan olyan mellékszereplő van, akik idővel maguk is nagy kedvencekké váltak a rajongók szemében. Segíthetik őket az oldalukon harcolva a jó ügyért (vagy éppen a világ leigázásáért), ugyanakkor csendesen, a háttérből is nagy hatással lehetnek egy-egy „hadművelet” sikerességére.

Most sokaknak rögtön Robin ugrik be Batman oldalán, de vajon hányan gondolnak Alfred Pennyworthre? Avatatlan szemlélőnek pusztán egy idősebb komornyiknak tűnhet, mégis sokszor rajta múlik, hogy „Bruce úrfi” egyben tér-e vissza a Batcave-be. Ha mégsem annyira egyben suhan haza az éjjeli árny, akkor Alfred nemcsak a ruházatban keletkezett sérüléseket képes összevarrni, hanem Batmant is. Éltes kora ellenére teljesen képben van a harci kütyükkel, mindig bölcs tanácsokat ad, egyfajta apafiguraként is jelen van.

A hősök és szupergonoszok világában Robin karaktere tökéletes példa a „szövetségesre” akinek karaktere idővel oly népszerű lesz, mint a címszereplő Batman.

Ha a Marvel univerzum felől közelítjük meg a témát, ott is megvan a playboy és a virtuális komornyik. J.A.R.V.I.S. (Just a Rather Very Intelligent System) Vasember nélkülözhetetlen társa, aki általában sohasem látszik, de mindig ott van, és mindig vigyáz Tonyra. A szuperintelligencia a nevét a Stark család komornyikjáról kapta – csak, hogy kerek legyen a párhuzam a DC Batmanjével. J.A.R.V.I.S. nagyjából mindent felügyel, ami Tonyval kapcsolatos, a páncélzat állapotától egészen az életfunkciókig. Elképesztően fejlett, és olyan emberi tulajdonságokkal is bír, mint például a humorérzék. Elemez, segít a stratégiákban, döntésekben, és végül önálló sztorit is kap, amit ebben a cikkben nem spoilerezünk le.

A galaktikus duó

A Galaxis őrzői esetén természetesen két roppant fura lény van vele versenyben a főhőssél a rajongók szívében Groot és a kiváló stratéga Rocket Raccoon.

 

A Galaxis őrzői egy meglehetősen vegyes társaság. A vegyes itt úgy értendő, hogy a legváltozatosabb helyekről származó, legfurább múltú alakok szedett-vedett társasága. Élükön természetesen a mindig rendkívül megfontolt Star-Lord viszi a prímet, mégis két roppant fura lény van vele versenyben a rajongók szívében. Rocket Raccoon (Mordály) egy fantasztikus stratéga, fejében mindig a legvadabb tervek gomolyognak, kezében pedig gyakorlatilag bármi fegyverré válik. Tech zseni, fegyverszakértő, amolyan hadimérnök. Továbbá mosómedve is. A mosómedveség egyben a démona is - nem igazán szeret génmódosított mosómedve lenni, sokszor utal rá, hogy egy kísérlet eredményének tartja magát. Pedig a rajongók szemében egy szuperfantasztikum szőrgombóc (ha létezik ilyen galaktikus kifejezés). Szerencsére ott van mellette Groot, aki mindig megérti. Groot a Flora colossus faj képviselője, azaz egy különleges növényi lény, amely rendkívüli fizikai képességekkel rendelkezik, és úgy néz ki, mint egy fa. Képes manipulálni a saját alakját, hajtásokat, ágakat, gyökereket, indákat növeszteni magából, akár egy ezerkarú fapolip. Kérge elképesztően ellenálló, és fizikai ereje is rendkívüli - ha valaki kekeckedni akar vele, az kemény fába vágja a fejszét. Szinte bármit képes túlélni, és újra kihajtani. A csapat védelmezője ugyan, de kommunikációs szakembernek ott vannak inkább a többiek. Bármit is mond, az egyszerű halandó számára csak „Én vagyok Groot” hallatszik belőle. Ezt – többek között – Mordály tökéletesen érti. Galaktikus dinamika van kettejük közt, ami a kalandjaik humorfaktorát nagyon megdobja. Ezért is rajonganak értük annyian. Van még bőven olyan mellékszereplő páros, akik hasonló rokonszenvet váltottak ki, de ebbe a cikkbe már csak ketten férnek bele. (Ez vajon a folytatásra utal?)

Egy másik galaktikus duó

Ha hírnevet szerző mellékszereplőkről gondolkodunk, nem mehetünk el a galaxis legendás duójáról, a cserfes R2D2-ról és a komikusan szószátyár C3PO-ról.

Ha egy ilyen leírásban nem esik szó a Star Warsról, akkor egészen biztosan eléri a népharag - amit nem szívesen kockáztatna senki. R2-D2 eredetileg egy asztromech droid. Elsősorban űrhajók karbantartására és javítására tervezték, de a galaktikus kalandok során jóval túlmutat ezen a kis droid szerepe. Képes szinte bármilyen „kocka” dologra, gyorsan old meg műszaki problémákat, rendszereket ír felül, a csapat nélkülözhetetlen tagja. Egyedi nyelven kommunikál (binary), ami egy droidok által használt, bináris alapú jelrendszer. Aki nem érti - azaz az emberiség zöme – csak különböző pittyegéseket, sípolásokat hall, időnként csipogásokkal megszakítva. Ez a nyelv természetesen a Star Wars univerzum karakterei számára érthető, különösen azoknak, akik már régóta dolgoznak együtt ilyen típusú droidokkal. Akinek pedig nem érthető, annak segít a csapat mindig láb alatt lévő kommentátora, a fantasztikus C-3PO, aki 24 karátos aranyköpésekkel színesíti a csapatot. Az aranyköpéseket pedig képes akár hatmillió nyelven és dialektusban végrehajtani. Az elsődleges csapatbéli szerepe az idegen fajok és civilizációk közti nyelvi nehézségek áthidalása. Tökéletes segítség, ha űrbéli diplomáciáról vagy galaktikus protokollokról van szó. Egyéb esetekben pedig a másodlagos csapatbéli szerepét tölti be – a humorforrást. A két ikonikus droid merőben más jellem, mégis tökéletes szimbiózist alkotnak. R2-D2 az egyszerű, hatékony megoldásokra törekszik, C-3PO pedig az etikett és a szabályok hálójába gabalyodva próbál boldogulni, még a legnagyobb vészhelyzetben is.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés